Implantologie

Implantaten zijn kunstwortels die geplaatst worden op plaatsen waar geen tand meer aanwezig is. Op de kunstwortel wordt dan een kroon geplaatst. 

Een implantaat kan je vergelijken met een kunstwortel die ingeschroefd wordt op de plaats van de tand die is verloren gegaan. Over het algemeen zijn implantaten gemaakt van titanium en hebben ze de vorm van een schroef. Titanium is een heel biocompatibel materiaal, dat wil zeggen dat het lichaam het niet afstoot, waardoor het bot er direct tegenaan kan groeien. Dit proces wordt osseointegratie genoemd. Bij vele implantaten is het titaniumoppervlak bewerkt, wat de botgroei rondom het implantaat versnelt en waardoor deze na de inheling ook vaster in het bot zal zitten. Tegenwoordig helen de implantaten in +/- 95% van de gevallen succesvol in, bij o.a. botherstel, operaties, rokers, patiĆ«nten met parodontitis en diabeten liggen deze percentages wat lager.

 Implantaten zijn in verschillende doorsneden en lengtes verkrijgbaar. De lengte en doorsnede van het implantaat zal gekozen worden aan de hand van de hoeveelheid beschikbaar bot, maar tevens zal de diameter afhangen van het te vervangen gebitselement. Een ondersnijtand zal met een smal implantaat vervangen moeten worden en een kies zal idealiter met een breder implantaat vervangen worden. Mocht de breedte van de kaakwal niet voldoende zijn, dan bestaan er nog mogelijkheden om deze te verbreden. Over het algemeen hebben de implantaten een doorsnede tussen de 3 en 6 mm en de lengten variĆ«ren ongeveer tussen de 7 en 15 mm.