Preventieve tandheelkunde

Onder preventieve tandheelkunde verstaan we het voorkomen van cariës (gaatjes), gingivitis of parodontitis (tandvleesontstekingen). Het voorkomen hiervan begint niet bij de tandarts, maar bij jezelf. Door jouw gebit goed te onderhouden, leg je zelf de basis voor het behouden van een gezond gebit. Uw tandarts besteedt veel aandacht aan preventieve tandheelkunde, zodat de conditie van het gebit in een uitstekende staat wordt gehouden. Uiteindelijk wil iedereen toch een mooi gebit behouden. 

Een bezoek aan de tandarts is erg belangrijk. Hoe eerder het gebit onder controle staat, hoe makkelijker het is om preventief in te grijpen. Een tandartsbezoek is voor veel mensen geen aangenaam uitstapje en angst voor de tandarts is dan ook een veel voorkomend probleem. Wij raden je dan ook aan om je kind zo snel mogelijk bekend te maken met de tandarts.


Vanaf welke leeftijd is het verstandig om een kind kennis te laten maken met de tandarts? 

Rond de leeftijd van 2 jaar heeft je kind een volgroeid melkgebit en is het aan te raden je kind mee te nemen voor een controle. Door de ouders te vergezellen, raakt het kind vertrouwd met de tandarts. 

Tijdens het bezoek is het belangrijk dat je als ouder geen negatieve signalen geeft. Laat je kind dan ook liever thuis als je zelf zeer angstig bent voor de tandarts. Leg uw kind voor het eerste bezoek uit wat een tandarts doet.

Hoe vaak moet je kind naar de tandarts?

1 à 2 keer per jaar op controle bij de tandarts is voldoende om de ontwikkeling van het gebit bij te houden.