Prothetische tandheelkunde

Kroon- en brugwerk

Redenen waarom je een kroon nodig kan hebben:

  • Door tandbederf kan een groot deel van de tand verloren zijn gegaan. Er is dan onvoldoende houvast voor een vulling.
  • Het uiterlijk kan een reden zijn voor een kroon. Meestal gaat het daarbij om verkleurde en/of slecht gevormde tanden die vooraan in de mond staan.
  • Wanneer een tand is afgebroken, kan men ervoor kiezen een kroon te laten plaatsen.

Redenen waarom je een brug nodig kan hebben:

  • Om beter te kunnen kauwen
  • Verbetering van het uiterlijk
  • Om te voorkomen dat tanden scheef gaan staan en/of gaan uitgroeien.
  • Als er tanden ontbreken, dan kunnen de tanden van de andere kaak in de richting van de open ruimte uitgroeien. Ook kunnen de tanden aan weerszijden van de open ruimte naar elkaar toe gaan groeien, waardoor ze scheef gaan staan.


Prothese

  • Volledig kunstgebit

Een goed functionerend kunstgebit zuigt zich boven vast aan het gehemelte en aan de onderkant rust de prothese op het (tandeloze) kaakbot. Veel voorkomende problemen zijn een kokhalsreflex aan de bovenkant, doordat de gehemelteplaat te lang is en het niet goed passen van de onderprothese op het kaakbot. Het probleem van de kokhalsreflex is meestal eenvoudig op te lossen door de gehemelteplaat een stukje in te korten.

De twee meest voorkomende problemen bij een onderprothese zijn pijnlijke plaatsen (drukplaatsen) en het loszitten van de prothese/kunstgebit.

Mochten de aanpassingen aan de onderprothese niet voldoende zijn om de problemen weg te nemen doordat het bot teveel is geslonken en er te weinig houvast is voor de prothese, is het plaatsen van een prothese op tandheelkundige implantaten een oplossing. Hierbij wordt de onderprothese vastgeklikt op de onderkaak door middel van een kliksysteem.

  • Frameprothese

Een frameprothese is een partiĆ«le prothese en dient ter vervanging van tanden en/of kiezen die in het verleden zijn getrokken of die door een aangeboren afwijking afwezig zijn. De frameprothese is een constructie met metalen ankers rondom de eigen tanden of kiezen. Daardoor blijft het frame comfortabel op zijn plaats zitten. 

  • Reparatie en rebasing prothese

Heeft u een scheurtje in uw prothese of is er een stuk van afgebroken , wij proberen de oorzaak vast te stellen om herhaling te voorkomen. Vaak kan de reparatie worden uitgevoerd terwijl u wacht.

Het is verstandig om ongeveer om de 2 jaar uw gebit te laten controleren. Uw kaakbot slinkt waardoor er een beetverlaging kan optreden en uw prothese losser kan gaan zitten. Met een rebasing wordt de prothese weer optimaal passend gemaakt.